Add Your Blog | | Signup

Археолошки дневник vol. 2. 1/2 archaeology, ethnology, history of art, architecture, photog

http://arheo.com.mk
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 1w ago

Како да напишеш успешна апликација за ЕУ грант на твојата организација

Изминатиот период со дел од тимот на ХАЕМУС, бевме на обуката за „Раководење со проектен циклус и ЕУ фондови“ која се одржа на 27-28 ноември 2017 година во Струга. На овoj настан учествуваа ...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 3W ago

Како изгледа да бидеш дел од еден ,,Брод со бисери”

Заедно со тимот на ХАЕМУС во 2018 год. ќе учествуваме во филмскиот проект насловен „Брод со бисери“ кој ги спојува филмските дејци, истражувачи и продуценти од Македонија и од Турција заедни...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 4W ago

Кога Градското поглаварство на Скопје сакаше да направи музеј од кафеана

Со оглед на рекламите во весниците кои излегувале во периодот помеѓу двете светски војни, би можеле да кажеме дека најомилена забава на скопјани била посетата на скопските кафеани. Според ед...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 1M ago

SCUPINI ROMANI – како да создадеш бренд кој е гордост за културното наследство на Македонија

Денеска се навршува една година откако SCUPINI ROMANI бренд на ,,ХАЕМУС” беше официјално промовиран во јавноста и стана реализација на еден мој долгогодишен сон, од моментот кога пред 5 годи...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 1M ago

Кога прадедо ми Јоше си одеше од ,,Маргер” со свирачи до дома

Во почетокот на дваесеттите години на 20. век во Скопје постоеле трговски патници и застапници на текстилни фирми кои се занимавале со увоз на материјали и штофови. Еден од нив бил и мојот п...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 1M ago

Како крмезот го најде своето место кај Македонските бронзи

Крмез (лат. Phytolacca americana) е отровна билка со пурпурни гроздести плодови што се смета за коров. Секој од нас видел како изгледа крмез додека се шетал низ некој град или низ природата,...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 1M ago

Тутан камен или пијан ко Тутанкамон

Еден египетски фараон кој владеел со осумнаесетта династија, ќе остане засекогаш запаметен во историјата на човештвото во моментот кога археологот Хауард Картер на 16.02.1923 год. ќе ја отво...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 4M ago

Зошто Галичката свадба нема никогаш да биде на листата на УНЕСКО

Да се биде менаџер и директор на ХАЕМУС – центар за научно истражување и промоција на културата, е навистина одговорна работа. Бидејќи сум по професија археолог и мојата експертиза го опфаќа...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 5M ago

Викенд предлог – Рамно, а така возбудливо

Во 2013 год. ХАЕМУС го стартуваше проектот ,,Културен и ресурсен менаџмент на Скопска Црна Гора“. Овој долготраен проект кој е наменет за научна и туристичка валоризација/промоција на овој п...
Археолошки дневник vol. 2. 1/2 · 7M ago

Scupini Romani ги прославуваат Розалии – празникот на розите

Центарот за научни истражувања и промоција на културата – ,,ХАЕМУС” од Скопје, во рамките на својата програма SCUPINI RОMANI организира настан повод древниот римски празник ,,Розалии – празн...